Сокът от лук е добър за предотвратяване на сърдечни болести, високо кръвно налягане и дихателни проблеми, както и на рак, а също за увеличаване на жизнеността и при стрес. Един посветил се на изследване на сърцето учен в Лондон, след като проучва дълго време хора със здраво сърце, стига до извода, че лукът е по-ефикасен от лекарствата за сърце. Има също така изследвания, при които хората, консумирали лук всеки ден, страдат по-малко от сърдечни и респираторни болести.

И това не е всичко – лукът стимулира отделянето на инсулин и така спомага за предотвратяването и лечението на диабета. Известно е също, че е полезен при различни проблеми на очите и носа и подпомага свързаните с кислорода процеси в тялото, които допринасят за мозъчната активност. Добър е също при световъртеж и безсъние.

Лукът, който се състои от 90% вода, има сладникав вкус поради съдържащите се в него захари. Ето защо консумацията му може да намали употребата на други захари при готвене. Съдържанието му на мазнини е малко, затова пък протеините, калцият и желязото са в по-големи количества.

Характерният му вкус и мирис се дължат на веществото алил сулфид, което подпомага отделянето на храносмилателни сокове и метаболитните процеси, особено абсорбирането на витамин В1. Антибактериалното си действие лукът също дължи на веществото алил сулфид и са описани случаи, при които на страдащи от дизентерия пациенти са давали да пият сок от лук, когато още не е имало антибактериални лекарства.