Много съвременни хора продължават да живеят, без да си осигуряват достатъчно жизненоважни хранителни вещества въпреки разцвета на хранително-вкусовата промишленост в днешното общество.
Това е отразено в растящия брой различни нелечими болести и броя на страдащите от тях хора, въпреки бурното развитие на модерната медицина. Количеството и разнообразието от хранителни вещества, които са ни нужни за
поддържането и възстановяването на нашето тяло, са наистина необозрими, затова тук ще стане дума само за най-важните.
Тялото се нуждае от хранителни вещества като мазнини, протеини, въглехидрати, витамини, минерали, ензими и вода.
Автомобилите се нуждаят от бензин, от който черпят нужната енергия, за да се движат. Но с колкото и бензин да разполагат, автомобилите няма да се движат както трябва без достатъчно въздух, необходим за горенето, и ако това положение продължи дълго, в крайна сметка двигателят ще се развали.
С човешкото тяло става нещо подобно: колкото и мазнини, протеини и въглехидрати да му давате, то се нуждае още и от витамини, минерали и ензими, за да преработи и използва тези материали така, че да изгражда мускули и да позволява на тялото да се движи свободно. Когато тези нутриенти не са в равновесие, голямото количество предназначени да произвеждат енергия материали, останали неоползотворени поради тази причина, започват да вредят и водят до появата на болести – факт, поддържан от съвременната медицина и нутриционистиката.
Ако тези хранителни вещества не достигат дори за известно време, вредните ефекти ще се акумулират и за справянето с тези отрови ще бъдат необходими още витамини, минерали и ензими. Нутриентите са необходими също така за забавяне на стареенето, за предотвратяване на изтощението и затлъстяването, за по-доброто състояние на кожата и за осигуряване на жизненост и яснота на ума.
Тези хранителни вещества са дори още по-нужни за хората, които употребяват алкохол, пушат и са изложени на голям стрес, да не говорим за онези, които вземат лекарства за менопаузата или живеят при екстремни климатични условия, защото те използват въпросните нутриенти с по-голяма скорост от другите. Витамините, минералите и ензимите са нужни за поддържане на живота и могат да се усвояват ефективно само когато се консумират във вид на зеленчуци и плодове в
естествено състояние. Ако те се обработват топлинно или се сушат и излагат на въздух дълго време, хранителните вещества се окисляват и не само стават безполезни, но и вредят на капилярите и бъбреците, както обяснява в своята книга американският учен Норман У. Уокър.
Би било добре човек да осъзнае този факт бързо, преди да е станал жертва на някоя болест, макар да е консумирал качествени и богати храни. Коренната причина за болестите е вярването, че варените, печените, пържените и солените храни могат да ни осигурят добра диета.
Едва 2-3% от храната на средния съвременен човек е в натурален вид, а това е прекалено малка пропорция за поддържане на здравето. Много е важно да превърнем зеленчуковите и плодовите сокове в неотменна част на всекидневната си диета. Често сме ставали свидетели как дори хора, имали сериозни здравословни проблеми, могат
да се радват на здраве, ако осъзнаят тези факти.