Рецепта за 5 1/2 чаши или почти 1.3 литра бадемово мляко

Съхранявайте в хладилник и използвайте в рамките на 2-3 дни

Продукти:

2 чаши натурални, сурови бадеми (органични е още по-добре)

10 чаши филтрирана, изворна или пречистена вода (не чешмяна)

1 чаена лъжичка есенция от органична ванилия

2 чаени лъжички стевия на прах или на вкус (или друг естествен подсладител избор)

Приготвяне:

Сложете двете чаши бадеми в голяма стъклена купа и залейте с 4 чаши вода. Оставете да пренощуват или да престоят най-малко 10 часа. Бадемите ще се напоят с вода и стават почти два пъти по-едри.

Изцедете и изплакнете бадемите добре, върнете ги в изплакнатата купата и ги залейте с останалите 6 чаши вода.

Стерилизирайте една стъклена кана или буркан (дори може да й сложите етикет), който да събира литър и половина или повече. Съдът трябва да може да се затвори плътно и, моля, не използвайте пластмасови бутилки.

С помощта на черпак или голяма лъжица изсипвайте малко количество бадеми и вода в сокоизстисквачката. На около 3-4 бадема добавяйте около една супена лъжица вода.

Можете да проверите колко е кремообразно бадемовото мляко, затова по средата на процеса опитайте с чиста лъжица. Ако е твърде воднисто, добавете още бадеми. Ако е прекалено гъсто, добавете още вода.

15030457450_3438aaedc4_b (2)

Ще получите кремообразно бадемово мляко и перфектна бадемова маса!

Накрая добавете ванилията и естествения подсладител. Разбъркайте добре.

Бадемовото мляко може да използвате в десерти, с мюсли, с плодове или в най-разнообразни шейкове и смутита.

С получената суха бадемова пулпа може да се правят здравословни десерти. Бихте могли да ги използвате за закуска сутрин в киселото мляко в комбинация с различни семена по ваш вкус (ленено, конопено семе, чия, кокосови сърготини, подсладени с една къжичка сироп от стевия).

8596721996_c97de4844f_b (2)

Естественото домашно бадемово мляко е богато на витамини и минерали, незаменими мастни киселини, както и малко количество диетични фибри и протеини.

Бадемите съдържат витамин Е, манган, селен, магнезий, калий, цинк, желязо, фибри, фосфор и калций.

Твърди се, че високите нива на антиоксиданта витамин Е, който се съдържа в бадемово мляко, е много ефективен за превенция на ракови заболявания и присъствието на флавоноиди помага за забавяне признаците на стареене.

Бадемовото мляко не съдържа наситени мазнини или вреден (LDL) холестерол, така че е полезно за сърцето. Приготвяйки лично такова бадемово мляко означава, че не приемате консерванти или добавки и извлиачате най-ефективно витамините и минералите от продукта.